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Legal News from Union Syndicale

This newsletter on a decision of the General Court 
of 8 May 2019 treats a question with considerable 
practical significance for all staff approaching or 
having reached their retirement age. The Court 
decided that it is not allowed to place an official on 
leave in the interests of the service if the person 
has already reached his/her pensionable age1 . 

You can continue to send us your suggestions for 
new subjects or your questions and comments : 
StaffMatters@unionsyndicale.eu.

Case T-170/17 R, RW / Commission, of 17 
May 2017 

Case T-170/17, RW / Commission, of 8 May 
2019

Waiver 
Although this newsletter is accurately prepared, it cannot replace individual legal advice. Legal situations are manifold and require 

both complex analysis and strategic action. You should therefore not rely on general presentations or former case-law alone to draw 
conclusions for your concrete situation. Please turn to us timely, should you require individual legal advice and/or representation.

Art. 42c SR is not any more 
applicable to staff who have 
reached the retirement age

Leave in the interests of the service, 
automatic retirement, pensionable 
age / retirement age, compulsory 
retirement, Art. 42 c (1) SR, Art. 47 
SR

1 “Pensionable age” is 66 (Art. 52 SR) but, for officials and servants in service before 1 January 2014, pensionable age 
ranges between 60 and 65 according to the age on 1 May 2014 (Art. 22 (1) of Annex XIII).

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/HTML/?uri=CELEX:62017TO0170
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/PDF/?uri=CELEX:62017TJ0170
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Facts and arguments:
In March 2017, the appointing authority had placed the 
applicant on leave in the interests of the service. At the 
same time - with the argument that he had reached the 
pensionable age - he was compulsorily retired.

After rejection of his complaint against this decision, 
the applicant filed an action and also applied for 
interim measures upon which the President of the 
Court decided in May 2017 to stay the execution of the 

Commission’s decision against the applicant (Case 
T-170/17 R). Recently, with its judgment of 8 May 2019 
(Case T-170/17), the Court annulled the Commission’s 
decision. 

On the admissibility
The Commission argued that since the execution of the 
decision challenged had been suspended by an interim 
measure, the applicant had the possibility to effectively 
spend the maximum possible time in service, until 
the age of 65. He received the full remuneration as if 
he had not been retired earlier. Case-law stipulates 
that a legal interest of the applicant has to exist at the 
time of filing the action and that the applicant has to 
maintain a personal interest in the annulment of the 
decision against him. In the present case, the applicant 
had a persisting interest in a court decision because he 
needed certainty that the difference in amounts paid 
to him during the period of suspended execution of the 
retirement decision by way of interim measure of the 
Court was not going to be claimed back from him by the 
Commission afterwards. In that respect, the Court did 
not accept the assurance offered by the Commission not 
to claim back the difference in amounts, because - even 
with the assurance given - a source of uncertainty would 
remain that justifies a persisting legal interest of the 
applicant.

Background
Art. 42c (1) SR stipulates:

“At the earliest five years before the official’s 
pensionable age, an official with at least ten 
years of service may be placed by decision of the 
appointing authority on leave in the interests of 
the service for organisational needs linked to 
the acquisition of new competences within the 
institutions.”

The Article explains in more detail by which rules 
the leave in the interests of the service shall 
be governed and makes clear that such leave 
shall not constitute a disciplinary measure. It 
further reads: “The duration of the leave shall 
correspond in principle to the period until the 
official reaches pensionable age. However, in 
exceptional situations, the appointing authority 
may decide to put an end to the leave and 
reinstate the official. When the official placed 
on leave in the interests of the service reaches 
pensionable age, he shall automatically be 
retired.”

Art. 47 SR describes how service shall be 
terminated: next to resignation, compulsory 
resignation, dismissal for incompetence, 
removal from post, retirement and death, it lists 
the retirement in the interests of the service.

In accordance with Art. 52 SR an official shall 
be retired either automatically on the last day of 
the month in which he reaches the age of 66, or 
at his own request on the last day of the month 
in respect of which the request was submitted 
where he has reached pensionable age.
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On the substance
The Court quashes the decision against the applicant on 
the grounds that Art. 42c SR is not applicable to staff 
who have already reached the pensionable age. In its 
reasoning, the Court interprets the clause by looking at 
its wording, context and purpose.

The Court welcomes the argument of the applicant 
that in view of the wording of Art. 42c SR the leave 
in the interests of the service must have a certain 
duration, because it says that the “duration of the leave 
shall correspond in principle to the period until the 
official reaches pensionable age”, and also because an 
automatic retirement shall take place when the official 
who is on leave in the interests of the service reaches 
pensionable age.

The Court concluded that, if the leave in the interests of 
the service must have a certain duration, it follows that it 
is not possible in one single decision to place an official 
on leave in the interests of the service and at the same 
time to compulsorily retire him or her. The normative 
context confirms this because the Staff Regulations 
foresee certain administrative “positions” in which an 
official may be, but they do not foresee to place him/
her in a ‘automatic retirement in the interest of service’ 
against his/her will. Such a new method would go beyond 
the catalogue of different ways how service of staff shall 
be terminated, as defined in Art. 47 SR (see above).

In regard to the purpose of Art. 42c SR, the Commission 
argued that it would be paradoxical that - if the 
clause was meant to optimise the human resource 
management and to give flexibility to the administration 
- an official cannot be placed on leave in the interests 
of the service once he/she has reached the pensionable 
age. However, the Court decided otherwise and found 
that, in a hypothetical case of a simultaneous automatic 
retirement and leave in the interests of the service, the 
official would not benefit from an allowance foreseen 
during the leave period (decribed in Art. 42c SR), 
because the duration of the leave in that case would 
be zero. Secondly, the Court found that the possibility 
foreseen by Art. 42c SR to end the leave and to 
reintegrate the official into work would run idle as well.
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Comments
This judgment clarifies that there is no such thing as 
an “automatic retirement in the interest of service” 
against the will of the staff member. The most striking 
general conclusion from the judgment is probably that 
staff members who have reached the retirement age, 
but not yet the age at which the appointing authority is 
required to retire them, cannot be placed into leave in the 
interests of the service. In other words, the pensionable 
age marks the limit for the application of Art. 42c SR. 
Secondly, leave in the interests of the service must have a 
certain time duration. Thirdly, an official may not be placed 
simultaneously on leave in the interests of the service and 
be compulsorily retired. The General Court finds these 
conclusions mainly by applying the premiss that existing 
provisions established as such by the legislator shall not 
run idle. Despite the fact that the Court decided the case 
in a staff-friendly way, it may be questioned whether this 
methodological approach leads to balanced results in a 
normative environment with a plenitude of rules in place to 
cover all kinds of living situations. 

As a practical consequence, the judgment narrows the 
flexibility of the administration in the management of staff 
who are close to or have already reached their retirement 
age. For this group of staff, the new judgment is good 
news: they may not be placed into leave in the interests of 
the service any more.

Another recent annulment decision of the second Chamber 
of the General Court regarding Art. 42c SR was taken on 
14 December 2018 in Case T-750/16, FV / Council. When 
placing the staff member on leave in the interests of the 
service, the institution had misapplied Art. 42c SR by 
focussing entirely on the assessment of the applicant’s 
ability to acquire new competences, without taking into 
account objective considerations for its ‘organizational 
needs’ linked to the acquisition of new competences within 
the institution.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/PDF/?uri=CELEX:62016TJ0750

