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Legal News from Union Syndicale

This issue of Staff Matters deals with a recent 
decision of the Court on pension rights, 
particularly on the question whether there is 
a continuity of service for the EU and – related 
to this – whether previous, more beneficial, 
provisions on pension apply, although the official 
during most of her career has not worked in the 
Commission, but within EU agencies with new 
temporary contracts.

You can continue to send us your suggestions for 
new subjects or your questions and comments : 
StaffMatters@unionsyndicale.eu.

Case T-128/17, Isabel Torné / Commission, 
of 14 December 2018 (not yet available in 
English)

Waiver 
Although this newsletter is accurately prepared, it cannot replace individual legal advice. Legal situations are manifold and require 

both complex analysis and strategic action. You should therefore not rely on general presentations or former case-law alone to draw 
conclusions for your concrete situation. Please turn to us timely, should you require individual legal advice and/or representation.

The Court acknowledged that 
an official benefits 
from the pre-reform pension 
as EU Commission official 
even though she had worked 
during considerable periods 
as temporary agent in EU 
agencies 

Pension rights, entry into service, 
continuity in career, Art. 2 Annex VIII 
SR, Art. 21, 22 Annex XIII SR, Art. 83 
SR, Art. 40 SR, CCP, agencies
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Facts and arguments:
The applicant became an official of the European 
Commission in 2006 and was – while being on leave on 
personal grounds (CCP) - transferred to an EU agency in 
2012 where she worked under a contract as temporary 
agent. 

In 2015 she was engaged by another agency, again as 
temporary agent. Subsequently, the applicant requested 
to have her pension accrual rate and her retirement 
date fixed at the terms that applied to her as EU official 
having been in service since 2006, thus before the 
reform of 2014 entered into force and irrespective of 
the changes brought about by this reform. Seven EU 
agencies intervened on the side of the applicant.

The Commission took the view that the transfer of a 
member of the temporary staff covered by Art. 2(f) of 
the CEOS to another EU agency entailed the conclusion 
of a new contract, separate from the previous contract, 
which showed a discontinuity in the career of that 
member of temporary staff and therefore entailed the 
application of the new rules under the Staff Regulations 
concerning retirement pensions, namely a pensionable 
age of 66 years and a pension accrual rate of 1.8%. The 
Commission argued that the applicant had entered 
service at the time of signing her last contract at the EU 
agency in the year 2015, which was after the changes 
brought about by the reform of 2014, and that thus 
the provisions for pension applied to her situation as 
if she had entered service after the reform took place. 
The Commission refused to recognise a principle of 
career continuity for temporary agents who change 
the institution or agency, and refused a principle of 
continuity of service for temporary agents in general.

Background
The pensionable age is 66 years for staff 
entering service as of 1 January 2014. Pensions 
are paid as a percentage of the final basic salary, 
with a ceiling of 70%, at an accrual rate of 1.8% 
per year of service. In a simplified description, 
for those staff members who entered service 
between 1 May 2004 and 31 December 2013 a 
higher accrual rate of 1.9% per year and a lower 
pensionable age of 63 years applies (for details 
see the transition rules in Art. 21, 22 Annex 
XIII SR). Thus, the provisions that apply to the 
pension of a staff member are more beneficial 
if the entry into service took place at an earlier 
date.



Staff Matters - March 2019 © Union Syndicale Bruxelles 3

Court decision
The General Court annulled the Commission decision 
that had refused the calculation of the pension rights 
applying to the applicant as EU official having been 
in service since 2006. In the opinion of the Court, the 
applicant has to benefit from the conditions of pension 
as a staff member having entered service between 2004 
and 2014, with an accrual rate of 1.9% per year and a 
pensionable age of 63 years. A central question to decide 
was whether the applicant has to be treated as if she 
entered service afresh in the year 2015 (when starting 
to work at the second agency), or whether there is a 
continuity in service referring back to the start of work at 
the Commission in the year 2006.

The Court found that the meaning of entering service 
as used in Art. 21 and 22 Annex XIII SR has to be 
interpreted in line with the objective pursued and taking 
into account that the pension scheme of the EU is the 
same for officials, temporary staff and contract staff. The 
applicant had continuously contributed to the pension 
scheme and was continuously affiliated to this scheme. 
Further, she had during all the time continued to be 
an official of the Commission since 2006. The different 
ways of terminating service under the Staff Regulations 
are conclusively listed in Art. 47 to 52 SR, amongst 
which leave on personal grounds (CCP) does not figure. 
The reform of 2014 respected the acquired rights and 
legitimate expectations of staff already employed in the 
institutions and agencies. Therefore, despite her work 
for the agencies and her CCP from the Commission, the 
applicant had maintained her continuous affiliation to the 
EU pension scheme in accordance with Art. 83 SR since 
her appointment as an official in 2006.

Comments
This judgment clarifies an important question of 
continuity of EU service for determining which provisions 
under the pension scheme apply in the transition rules 
of Art. 21, 22 Annex XIII SR. The applicant had been 
transferred to agencies while she was on leave on 
personal grounds, in total for 9 years at the moment of 
her request to fix her pension factors. The total length 
of leave on personal grounds is in general limited to 12 
years in the course of the entire career (reduced from 
15 years before the 2014 Staff Regulations reform), Art. 
40(2) SR. The specificity of the case was that during this 
leave period, and while working for an agency, a reform 
of the pension scheme took place. 

Case law determined already that new employment 
contracts with other agencies or with the same agency 
but in a different category or with material change in the 
type of duties mark an interruption of the career path (cf. 
Case F-116/14, Murariu / EIOPA, para. 132). This would 
e.g. require temporary agents to demonstrate adequate 
professional abilities for the new post, as is the case for 
external candidates. In the present circumstances, the 
Court did however not take account of any disruption 
that might be deducted from the staff member being 
on leave or pursuing a career path in other agencies, 
but focussed on the continuity of the pension system 
to which the applicant belonged since her entry into 
service in 2006. 

This legal development is supporting the “inter-agency 
mobility” and the mobility of transfers from the EU 
institutions to the agencies and vice-versa. In terms 
of the pension scheme, the various EU institutions or 
agencies belong to the same “family”.

In regard to the admissibility of the action, it is 
important to note that in accordance with the case-law, 
an information on how the institution will later decide 
is regularly considered as a preparatory measure and 
not reviewable by the Court. Only acts with binding legal 
effects are reviewable which are held to occur when the 
measure is “binding on, and capable of affecting the 
interests of, the applicant by bringing about a distinct 
change in his legal position”. In the present case, the 
Court accepted that the Commission’s refusal of the 
applicant’s request for confirmation concerning the 
pension factors that will be applicable at the date 
of retirement can be considered as an act adversely 
affecting the legal situation of the official. The Court 
found that the act determining the date of the entry 
into service adversely affected the legal situation of 
the applicant, not the determination of future pension 
entitlements related to that date, once the staff member 
actually retires. Thus it can be retained that the decision 
on a request to confirm future pension rights may be a 
reviewable act.
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On the potential future 
development of the case law on 
pension rights
In the present Case, two combined considerations 
led the General Court to conclude that the entry 
into service of the applicant was at the time of her 
recruitment as an official in the year 2006: (1) she 
became an official and remained an official while 
on leave on personal grounds and (2) she remained 
affiliated without interruption to the pension scheme 
of the EU. An interesting question is whether each of 
these circumstances alone would suffice to justify the 
same result for the staff member. 

In the first scenario (an official remaining on leave 
on personal grounds, may it be without job or with an 
occupation not covered by the EU pension scheme, 
before returning to the previous EU institution at the 
end of the leave), there is good reason to assume that 
the same pension provisions would apply throughout, 
because there is no new “entry into service”.

In the second scenario (continuously remaining 
affiliated to the EU pension scheme), previous case-
law that recognised interruptions of the career caused 
by employment contracts with other EU agencies or 
within the same agency, could be seen to be overruled 
by the present judgment in Torné. In other words, the 
continuous affiliation to the pension system would 
not be affected by circumstances that used to be 
considered interruptions of the career. In this case, it 
does not appear to be of relevance if the staff member 
was on leave on personal grounds or not.

Union Syndicale will no doubt build on this ruling in 
order to have solid case-law confirming that it also 
applies to staff members who were not on leave on 
personal grounds.


