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Legal News from Union Syndicale

This newsletter focuses on the calculation of 
transferred pension rights from the national 
pension scheme to the European Union pension 
scheme. The General Court had decided that the 
Commission was not allowed to always deduct 
from the updated capital actually transferred, 
an interest at 3.1%1 per year in respect of the 
period between the date on which the application 
for transfer was made and the date of the actual 
transfer. When the national scheme has supplied 
the value of the pension rights as at the date of 
registration of the application, the calculation 
of years of pensionable service under the Staff 
Regulations must be made on the basis of the 
full amount. The Court of Justice confirmed 
that decision by dismissing an appeal of the 
Commission against the Court’s ruling.

Case C-132/18 P, Commission / Tuerck, of 
15 May 2019

Case T-728/16, Tuerck / Commission, of 5 
December 2017

Waiver 
Although this newsletter is accurately prepared, it cannot replace individual legal advice. Legal situations are manifold and require 

both complex analysis and strategic action. You should therefore not rely on general presentations or former case-law alone to draw 
conclusions for your concrete situation. Please turn to us timely, should you require individual legal advice and/or representation.

Transfer of national pension 
rights: a deduction from 
the updated, actually 
transferred capital is not 
always allowed

Pensions  - Transfer of national 
pension rights – Art. 11 Annex VIII SR

1 2.9% since 1 January 2019.

Please continue to send us your suggestions 
for topics to address, or your questions and 
comments, at StaffMatters@unionsyndicale.eu.
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Facts of the case
In May 2010, the applicant applied for a transfer to the Union 
pension scheme of pension rights which she had acquired prior 
to entering the service of the Union. About three years later, the 
PMO (Office for the Administration and Payment of Individual 
Entitlements) approved the application as validly made and 
forwarded it to Deutsche Rentenversicherung Bund (a German 
federal pension insurance body; ‘the DRV’). Another two years 
later, the DRV responded indicating that the transferable 
capital representing the pension rights previously acquired by 
the applicant amounted, as at the date of the application for a 
transfer, May 2010, to EUR 141 652.07.

For the purpose of determining the pensionable years to be 
credited to the applicant for the transfer of her pension rights, 
the PMO deducted from the sum of EUR 146 714.33 actually 
transferred by the DRV an interest rate of 3.1% per year in 
respect of the period between the date of the application for 
a transfer and the date of the actual transfer. On this basis, it 
calculated and deducted a capital appreciation of EUR 20 666.28 
between those dates. Thus, the amount of the pension rights 
taken into account for determining the pensionable years to be 
credited was reduced to EUR 126 048.05. In her action against 
that decision the applicant claimed a breach of Article 7(1) of the 
General Implementing Provisions (GIP), and of Article 11(2) of 
Annex VIII of the Staff Regulations (SR).

Court Decision
The Court draws from Art. 11(2) of Annex VIII SR and Art. 7(1) 
of the GIP that decisions crediting pensionable years are based 
on the amount of transferable capital, after deduction, where 
applicable, of an amount representing capital appreciation 
between the date of the application for a transfer and the date 
of the actual transfer. This simple interest at the rate of 3.1% 
is deducted from the updated capital actually transferred 
only where the competent national or international body is 
unable to supply the value of the pension rights as at the date 
of registration of the application. Thus, in a situation where the 
competent national or international authorities have provided 
the value of the pension rights as at the date of registration of 
the application, no deduction from that amount is allowed and 
the calculation of years of pensionable service under the Staff 
Regulations must therefore be made on the basis of the full 
amount.

The Court further points out that this operation falls within the 
sole competence of the authority administering the pension 
scheme with which the interested person was insured before 
he entered into the service of the European Union. Further, 
Member States enjoy broad discretion in adopting their national 
legislation implementing Art. 11(2) of Annex VIII SR.
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The DRV had supplied the PMO with what it regarded as the 
provisional calculation of the transferable amount as at the date 
of registration of the application. According to that letter, the 
transferable amount as at 27 May 2010 was EUR 141 652.07, of 
which EUR 340.22 was interest. The Court concludes that the DRV 
did supply the value of the pension rights acquired as at the date of 
registration of the application. Thus it was possible to distinguish 
between the amount representing the pension rights acquired 
by the applicant up to the date of registration of the application 
for a transfer, on the one hand, and the amount representing 
appreciation of that capital between the date of the application for a 
transfer and the date of the actual transfer, on the other.

As regards the calculation of the number of years of pensionable 
service to be taken into account within the Union pension scheme, 
which is a separate calculation from that of the capital representing 
the acquired pension rights, the Court states that there is no 
obligation to deduct a 3.1% interest from the updated capital 
actually transferred. The only deduction required by the regulations 
is that of the amount representing capital appreciation between the 
date of the application for a transfer and the actual date of transfer 
of the capital updated to that date. 

The Court concludes that the Commission erred in law when 
making a deduction, from the updated capital actually transferred, 
of simple interest at 3.1% per year in respect of the period between 
the date on which the application for transfer was made and the 
date of the actual transfer, while the DRV supplied the value of 
the pension rights acquired by the applicant as at the date of 
registration of her application.

Comments:
1. The various national provisions in the field of 
pensions are characterised by a great diversity and 
complexity. Art. 11(2) of Annex VIII to the SR is not 
intended to harmonise these rules. Also Art. 48 TFEU 
and Art. 153(4) TFEU show that the right of the Member 
States to define the fundamental principles of their 
social security systems is recognised by European 
Union law. 

2. The judgments in Case Tuerck follow the line 
prepared by the ECJ in Case C-166/12, Časta, of 
5 December 2013, in which the Court of Justice 
recognized that the Member States enjoy broad 
discretion in adopting their national legislation to 
implement Art. 11 Annex VIII SR. 

3. Due to the variation of rules implementing the 
provisions for transfer of pension rights from the 
domestic schemes to the EU scheme, the question 
always arises whether the EU pension scheme has to 
apply (or must not apply) the simple interest rate of 
3,1% in respect of the period between the date of the 
application for a transfer and the date of the actual 
transfer. It is important to remember that a deduction 
of appreciation by the EU pension scheme only applies 
where the national pension scheme was unable to 
supply the value of the pension acquired as at the date 
of registration of the transfer application. 


